Richard van der Ven (Sale) +31(0)6-11463793

Bloemaardigheid

Langer plezier van uw bos bloemen? De firma Chrysal brengt houdbaarheidsmiddelen voor zowel de professionele teler als de consument op de markt. Bij een bos bloemen treft u vaak een of twee zakjes met poeder aan dat u aan het vaaswater dient toe te voegen. Wat is dit eigenlijk? Om deze vraag te beantwoorden moet u bedenken wat er gebeurt met een bloem die op het water wordt gezet. In de eerste plaats is de bloem zijn wortels kwijt, waardoor er geen specifieke voedingszouten meer worden opgenomen. Deze voedingszouten worden normaal gesproken met een ingewikkeld proces omgezet in suikers. In het poeder zit dus suiker!

In de tweede plaats heeft de bloem tenminste enige tijd niet in het water gestaan. Omdat de verdamping gewoon doorgaat, zit er in het onderste stengeldeel lucht. Hetzelfde effect treedt op als u met een rietje in een bijna leeg glas zuigt. Om deze reden krijgt u het advies om een stukje van de stengel af te snijden. Om er echter zeker van te zijn dat de luchtbellen verdwijnen wordt aan het poeder een uitvloeier toegevoegd, deze verlaagt de oppervlaktespanning van het water waardoor het beter ‘vloeit’. Afwasmiddel heeft dezelfde eigenschap!

Het derde probleem van de bloem is het langzaam vies worden van het vaaswater door bacterie- en schimmelgroei. Deze bacterien en schimmels verstoppen na enige tijd de vaatbundels in de stengel, waardoor er geen water meer door kan. Daarom zit in het poeder ook een onsmettingsmiddel, meestal een chloorverbinding.

U maakt uw eigen houdbaarheidsmiddel door aan het vaaswater (1 liter) het volgende toe te voegen:

    • schepje suiker
    • 2 druppels afwasmiddel
    • 1 ml (2 druppels) bleekwaterwarm water gebruiken
    •  bloemstengel schuin afsnijden
    •  bloemen niet op de tocht, boven de verwarming of in de zon plaatsen.

Symboliek

De naam violier is afgeleid van een Chinees verbasterde naam die ‘Eeuwige schoonheid en liefde’ en ‘ik hou van je’ betekent. Wow, dat is nog eens symboliek om cadeau te doen! In Nederland wordt de violier ook wel Moederdagbloem genoemd. De natuurlijke bloeitijd van deze bloem valt namelijk meestal rond deze feestdag in mei. Violier is de perfecte kandidaat voor een cadeauboeket voor een ander…..of lekker voor jezelf!